Open Monumentendag 2018
23 augustus 2018

Tijdens Open Monumentendag krijgt u de unieke kans om herbestemmingen te bezichtigen. Wij hebben een tweede selectie gemaakt van herbestemmingen die interessant zijn om te bezoeken.
 

Sint Gertrudis van Nijvelkerk

In 1307 mochten de mensen uit het woongebied Heerle (Harella) een eigen kerk bouwen; tot die tijd behoorden ze tot de Gertrudisparochie van Bergen op Zoom.
In 2012 volgde een aanpassing tot multifunctioneel gebouw om zo het voorzieningenniveau in Heerle in stand te houden.
In de kerk is er nu plek voor het kerkbestuur, een huisartsenpraktijk en een levendig dorpshuis. De oorspronkelijke hoofdentree onder de toren is in ere hersteld en ontsluit het dorpshuis. Huisarts en kerk maken gebruik van de nieuwe entree aan het plein. Benieuwd naar het volledige verhaal achter deze herbestemming? Klik hier.

Adres
Herelsestraat 100, Heerle

Openingstijden
zaterdag 8 september 13.00 - 16.00 uur

 

The Yays Crane appartment- Figee kraan

Na de Tweede Wereldoorlog moest de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) alle door de Duitsers opgeblazen havenkranen vervangen. In de enige overgebleven kraan, gebouwd door de Haarlemse firma Figee in 1957, is nu een luxueus appartement van drie verdiepingen gevestigd.
De Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij werd opgericht in 1856 en begon als veerdienst met Engeland. Daarna handelde zij met heel Europa, en ook Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. Lees het volledige verhaal over deze herbestemming. 

Adres
Surinamekade 34, Amsterdam

Openingstijden 
zaterdag 10:00- 17:00 uur
zondag 10:00- 17:00 uur
Doorlopend rondleidingen in groepjes

Bekijk hier alle informatie over Open Monumentendag.