Maquette alles door de kerkdeur
Boei - 07 juli 2017

Boei organiseerde de afgelopen twee maanden de competitie 'Alles door de Kerkdeur'. Doel was om ontwerpers uit te dagen mobiele facilitaire units te ontwikkelen, waarmee kerken tijdelijk gebruikt kunnen worden als vergader- of evenementenlocatie of voor overnachtingen. Belangrijkste randvoorwaarde: álle onderdelen van de units moeten door een kerkdeur passen. Binnen een inspirerend deelnemersveld stuurde Hester Poortinga het ontwerp 'Licht gewichtig' in en werd door de jury uitgeroepen tot winnares van de competitie.  

Ontwerp

Het winnende ontwerp van Hester Poortinga is een tijdelijk paviljoen, opgebouwd uit een houten frame en opblaasbare wanden van folie. Het paviljoen heeft de vorm van een kerk en het licht dat door het nonwoven, een plastic folie, schijnt geeft het interieur een sacrale sfeer. De ruimte is op verschillende manieren in te richten en kan daardoor gebruikt worden voor overnachtingen, vergaderingen, etc.

Juryrapport

De jury zegt over het ontwerp van Poortinga: ‘de opblaasbare unit is een onderscheidend idee. Het creëert een bijzondere ruimte in de kerk met een passende vormgeving. Daarnaast kun je de unit snel op- en afbouwen’. Naast de originaliteit en functionaliteit van het ontwerp was de jury zeer te spreken over de eenvoud waarmee het ontwerp kan worden hergebruikt. Dit maakt het zeer duurzaam en bruikbaar. De winnares ontvangt voor haar ontwerp € 2.500 en zal daarnaast het ontwerp gaan  realiseren in een kerk van BOEi.  Naast de winnende inzending kregen de ideeën van P. Schrijen en K. Voordouw een eervolle vermelding. In totaal ontving BOEi 14 ontwerpen in de competitie ‘Alles door de Kerkdeur’.